Átalányadó kalkulátorok – mennyit fogok adózni a váltás után?

 

 

Ha eddig katás vállalkozóként működtünk, augusztusban valószínűleg alaposan át kell gondolnunk, hogyan tovább. Sokaknak feltehetően az átalányadózás lesz a legjobb megoldás, ha kiesnek a KATA köréből, vagy a módosítást követően már nem éri meg a vállalkozásuknak.

Az interneten fellelhető, különböző átalányadó kalkulátorok segítenek a döntésben, hiszem ezek segítségével tájékozódhatunk vállalkozásunkra szabottan a befizetendő adókról, járulékokról.

 

Például az egyik legnagyobb hazai online számlázóprogram, a Billingo is létrehozta a saját átalányadó kalkulátorát. 

Itt rendkívül egyszerűen, a legfontosabb négy adat megadásával tudjuk kiszámolni a várható költségeinket. A vállalkozó jogviszonyon, a tevékenységi körünk szakképzettségi igényén és a költséghányad levonási jogosultságon túl a várható éves bevételt kell megadnunk. Utóbbit egyébként éves helyett havi bontásban is beírhatjuk az adókalkulátorba.

Igen hasznos funkció, hogyha nem volnánk bizonyosak a fenti 4 adat megadásakor abban, hogy melyik vonatkozik vállalkozásunkra, a jobb felső indexben található információs ikon egyszerű, érthető segítséget nyújt.

Billingo átalányadó kalkulátor

Billingo átalányadó kalkulátor

Az átalányadó kalkulációt követően táblázatos formában havonta, illetve a táblázat alján összesítve is megjelenik az adók összege a teljes év vonatkozásában. Itt az általunk megadott bevétel és egyéb adatok alapján láthatjuk a fizetendő Szja, Társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulás összegét, azonban a HIPA (Helyi Iparűzési Adót) még ezen felül kell számolnunk, illetve az adókedvezményeket is, amennyiben jogosultak vagyunk rájuk.

Billingo átalányadó kalkulátor

Billingo átalányadó kalkulátor

Átalányadózóként adókedvezményeket érvényesíthetünk!

A nem adómentes jövedelemrészre fizetendő TB járulék és Szja terhére a katával ellentétben családi adó-, és járulékkedvezményeket érvényesíthetünk.

Jelenleg, 2022-ben az alábbi adókedvezmények érhetőek el:

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • 25 év alatti fiatalok adóalap mentessége
  • első házasok kedvezménye
  • súlyos fogyatékosság, tartós betegség kedvezménye
  • családi adó- és járulékkedvezmény.

A Prémium Egészségpénztár kalkulátorával arról tájékozódhatunk, hogy az átalányadózással, vagy az általános szabályok szerinti adózással járunk-e jobban.

Emiatt pedig egy kicsit több adatra is lesz szükség az adókalkulátor használatához. Szintén meg kell adnunk vállalkozásunk minőségét és a tevékenységi körünk végzettségi igényét, az éves bevételünkkel és átalányköltségünkkel együtt. Ezen felül be kell írnunk a várható költségeinket összesen és részletében is, illetve az adókedvezmények számításához szükséges adatainkat is.

Prémium egészségpénztár átalányadó kalkulátora

Prémium egészségpénztár átalányadó kalkulátora

Ha elbizonytalanodnánk, az egyes rubrikák információs gombja itt is segítségünkre lesz. Az eredményt összesítve látjuk a két különböző adónemre vonatkoztatva, ez eleve segíthet a döntésben. Azonban, ha szeretnénk, mind az átalányadó számításának, mind pedig az általános szabályok szerinti adózás számításának részleteit tételes bontásban is megnézhetjük.

Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben nem értünk kifejezetten a könyveléshez, az átalányadózás mindenképp egyszerűbb vállalási forma, hiszen jóval kevesebb a havi adminisztrációs feladatunk. Ráadásul nem kell feltétlen könyvelőt fizetnünk, hiszen az átalányadózást könnyedén mi magunk is könyvelhetjük a Billdog automatizált könyvelőrendszerén keresztül.

 

Kinek éri meg az átalányadózás? Itt írtunk róla!

 

 A HR Portál átalányadó kalkulátora még egyet egyszerűsít a történeten – itt egyedül az éves bevételt kell megadnunk a számításhoz.

Az eredményből pedig megtudjuk, hogy automatikusan 40% költséghányaddal számol, beszámolva a szochót, az iparűzési adót, az SZJA-t és társadalombiztosítási járulékot is.

Fontos! A kalkulátor szakképzést igénylő tevékenységgel számol, ami a TB összegét módosíthatja.

átalányadó kalkulátor eredmény részletei

átalányadó kalkulátor eredmény részletei

Vegyünk egy konkrét példát. Átlagos adatokat adtunk meg a számítások során, mindhárom kalkulátorban egységesen.

  • Főállású vállalkozó,
  • szakképzést igénylő tevékenységgel
  • 40% költséghányad kulcsra jogosult
  • évi 3 500 000 nettó jövedelemmel számoltunk

Adóévre fizetendő adók összege éves viszonylatban:

Billingo kalkulátor: 1 168 500.- (+HIPA 50.400.-, HIPA-val növelt összeg: 1 218 900.-)

HR Portál kalkulátor: 1.218.900 Ft

Prémium EP kalkulátor: 1 063 900.-
TB-t is, szocho-t is minimum összegre számolja a rendszer, tehát itt 379 925.- helyett 76 375.- el többel, 456 300.- kell számolnunk, a TB járuléknak jelölt 498 575.- helyett pedig 78.625.-al magasabb, összesen 577.200 lesz)
Így tehát: 1 063 500.- hoz adódik még + 76.375 és + 78.625 a végeredmény pedig 1.218.900.-

Átalányadó kalkulátor számolásának részletei

Átalányadó kalkulátor számolásának részletei

Összességében mindhárom kalkulátor hasznos és használható, aszerint érdemes összevetni az eredményeket, hogy mennyire törekszünk egyszerűségre vagy éppen pontosságra.

A Prémium Egészségpénztár kalkulátora összesített eredményként azt adja meg, hogy mennyi pénzünk marad az adók és járulékok befizetése után, míg a másik kettő a befizetendő adókat összegzi. Azonban ebben a kalkulátorban ellenőrizhetjük azt is, hogy milyen adóalapokat vett számítása alapjául a rendszer – és itt mindjárt láthatjuk is, hogy a TB és szocho összegét a minimum összeggel számítja, tehát a 18,5% lehet magasabb az itt jelölt összegnél (ahogy a fenti példa is mutatja.)
A HR portál kalkulátora akkor hasznos nekünk, ha szakképzettséget igénylő tevékenységgel, 40% -al akarunk számolni és abszolút minden levonást látni szeretnénk, tehát például a Billingonál nem számított ipatűzési adót is. A Billingo pedig havi bontásban is megmutatja az eredményeket, azonban az iparűzési adóról máshonnan kell tájékozódnunk – azt nem számítja.

 

Ha már az éles megoldást keresed átalányadózásodra – kattints a Billdog oldalára!