Kinek éri meg az átalányadózás?

2022 január 1-től az átalányadózás a törvénymódosításának köszönhetően több előnyt is nyújt az adózási forma mellett döntőknek. Tehát nem csak azoknak érheti meg az átalányadózásra váltani, akik a kata korábbi előnyeivel már nem tudnak élni, de nekik biztosan érdemes számolni a lehetőséggel.

 

A katához hasonlóan…

Az átalányadózás is leginkább azoknak a vállalkozásoknak éri meg, akik alacsony költséggel, magas hozzáadott értékkel dolgoznak. Hiszen az átalányadozó nem vezet nyilvántartást a költségeiről, azt nem számolja el tételesen, helyette a törvényben meghatározott költséghányaddal kalkulálhat. Ez pedig nem csak az adminisztrációs feladatokban jelenthet előnyt.

A 2022.január 1-től érvényes átalányadózás egyszerűsítésnek köszönhetően három féle költséghányad alá eshetünk: 40%, 80% vagy 90% mértékben. Így mára a nyugdíj melletti kiegészítő tevékenység adózása is kedvezőbbé vált, hiszen a nyugdíjas vállalkozókra sem vonatkozik már kedvezőtlenebb költséghányad.

Ennek értelmében a 40% költséghányad esetén 2 millió forint, 80%-os kulcs esetén 6 millió forint, 90% kulcs esetén pedig 12 millió árbevételig lesz adó-, és járulékmentes.

Azaz jobban megéri az átalányadózást választani:

  • Ha a számlával igazolható költségünk nem éri el az árbevétel legalább 40 százalékát
  • árbevételünk (40 vagy 80% -os költséghányad esetén) nem éri el a minimálbér tízszeresét az aktuális és a tárgyévet megelőző évre vonatkozóan
  • alanyi adómentes tevékenységet folytatunk
  • vagy a törvényben meghatározott 80%, 90% költséghányad alá eső tevékenységet folytatunk. Az ide vonatkozó tevékenységek köréről az alább linken tájékozódhatunk: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv

 

Az adómentes jövedelemsáv bevezetésének köszönhetően 2022-től már ráadásul nem csak a főállású egyéni vállalkozóknak éri meg az átalányadózás.

A heti minimum 36 órás munkaviszony mellett az idei évtől már nem kell társadalombiztosítási járulékot (18,5%) fizetnünk a vállalkozás után is, mivel ez a munkaviszonyunkban megtörténik. Adómentes adóalap után pedig idén már szja kötelezettség sem terhel.

Az adómentes értékhatár miatt jobban jöhetünk ki az átalányadózással

  • a járulékmentesség feltétele, hogy 36 órát elérő munkaviszonyban, társas vállalkozóként cégben, vagy nappali rendszerű képzés alapján biztosítottak legyünk más jogcímen
  • ha főállású egyéni vállalkozónak minősülünk, akkor a minimálbér/garantált bérminimum szerint tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót meg kell fizetni az adómentességi feltétel esetén is, de az szja alól az említett bevételi határig mentesülünk
  • kereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér 50-szereséig lesz választható az átalányadózás: cca. 200.000*12*50 = 120.000.000 Ft
  • kereskedelmi tevékenység esetén a 90%-os költséghányad számítással kell a jövedelmet meghatározni, amiből az 1.200.000 Ft adó és/vagy járulékmentes (12.000.000 Ft (ár)bevételig) „

-írja a könyveléscentrum.hu

A kalkulátorok is segíthetnek a döntésben – itt írtunk az átalányadó kalkulátorokról. 

Adókedvezmények is az előnyök sorában!

Az átalányadózás mellett élhetünk a családi adó-, és járulékkedvezményekkel, legyen az akár családi adó-, és járulékkedvezmény, súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség esetén járó adókedvezmény, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye vagy akár a 25 év alatti fiatalokra vonatkozó adóalap mentesség.

 

Ingatlan bérbeadásra is érvényes lehet az átalányadózás!

Míg a kata adózásból az ingatlan hosszútávú bérbeadásából jövedelmet szerző adózó ki volt zárva, az átalányadózás a bérbeadóknak is választható opció.
A 40% költséghányad vonatkozik a bérbeadó vállalkozóra, tehát 2 millió forint bevételig lesz adómentes, tehát 2 millió forintos bevételnél ez 1,2 millió forint adómentes jövedelmet jelent.

Ahogy a fentiekben már írtuk, járulékok fizetéséből csak 36 órás munkaviszony (vagy másik, társas vállalkozó jogviszony) megléte esetén mentesülünk a megadott jövedelemhatárig.

Az általányadózásra vonatkozó szabályoknak megfelelően, kamarai tagdíj, iparűzési adó megfizetésére, és havi adó-, és járulékbevallásra leszünk kötelezettek bérbeadó egyéni vállalkozóként is.

 

Mi éri meg jobban, a kata vagy az átalányadó? Összefoglaltuk a lényeget.